Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 20:17

Η “Αγρωγή” στηρίζει τον Πολιτισμό καλώντας σας σε ένα "Μουσειακό Ταξίδι"

 

Της Λαμπρινής Πανούση, προέδρου “Αγρωγής”, ιστορικού

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από την ICOM, ως η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, για τον εορτασμό των μουσείων ανά τον κόσμο με δωρεάν ξεναγήσεις και προγράμματα για το κοινό.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για την εκπροσώπηση των Μουσείων και των εργαζομένων σε αυτά.

Για φέτος, η θεματική είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Ερευνα".

Κάθε Μουσείο αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς μέσα από μια επίσκεψη σε ένα Μουσείο ανοίγουν διάπλατα οι πύλες της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Κάθε επισκέπτης γίνεται ένας μικρός ερευνητής και εκπαιδεύεται μέσα από ιστορικά - αρχαιολογικά τεκμήρια και μουσειακά εκθέματα για το προγονικό παρελθόν του, τις ρίζες του, την ταυτότητα του και την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους και όχι μόνο μέσα στο χρόνο.

Μουσεία που αντιπροσωπεύουν κάθε εποχή (αρχαία, βυζαντινή κ.α.) καθώς και έμβιους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μας πληροφορούν για το κοινωνικό οικονομικό πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της εκάστοτε εποχής και διαμορφώνουν την ιστορία την κουλτούρα και την ηθική των ατόμων και της κοινωνίας συνολικά.

Εκτός όλως των παραπάνω θετικών συνεπειών που αποκομίζεις κάνεις από την επίσκεψη σε ένα Μουσείο, θα λέγαμε ότι σημαντική είναι και η ανάπτυξη εθνικής και συλλογικής ταυτότητας και συλλέγει εμπειρίες και γίνεται πολίτης του κόσμου.

Η “Αγρωγή” στηρίζει την προσπάθεια αυτή υποστηρίζοντας κάθε δράση Εκπαίδευσης Έρευνας και Καινοτομίας και καλεί όλο το φιλοθεάμον  κοινό να γιορτάσει την ημέρα αυτή και να γνωρίσει την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας μέσα από τα προγράμματα αυτά.