Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 20:30

Κανόνες για τον σεβασμό του δημόσιου χώρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του  Γιάννη Σινάπη

Μόνιμη γίνεται η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, που είχε θεσπιστεί από την εποχή των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είχε αρθεί με τη λήξη τους.

Η δημοτική αρχή που έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα των επαγγελματιών της πλατείας, επισημαίνει ότι με τη μόνιμη παραχώρηση δεν επηρεάζεται η πρόσβαση και η κίνηση των πεζών στον δημόσιο χώρο, στην πλατεία.

Στο ζήτημα της παραχώρησης δημόσιου κοινόχρηστου χώρου στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να μπουν κανόνες που θα τηρούνται και θα γίνονται σεβαστοί. Με γνώμονα ότι στον δημόσιο χώρο προτεραιότητα έχει ο πολίτης, θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις και να μπουν οι κανόνες. Να ξαναβαφτούν οι κίτρινες γραμμές, που δεν θα παραβιάζονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του και προστατεύει την επιχειρηματικότητα, δεν της βάζει εμπόδια. Αυτό όμως σημαίνει σεβασμό στις αποφάσεις και στους κανόνες. Και όταν δεν υπάρχει, δεν είναι οι έλεγχοι, οι εκθέσεις και οι αυτοψίες της Δημοτικής Αστυνομίας ή το πρόστιμο που οφείλει να επιβάλει. Είναι η νομιμότητα και η επαναφορά της.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην κοροϊδευόμαστε: Στην κεντρική πλατεία υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να παραχωρηθεί στους επαγγελματίες χωρίς να επηρεάζεται και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χώρος. Υπάρχει όμως και μια περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει πεζός, να πηδήσει πάνω από καρέκλες και τραπέζια και αναγκάζεται να κινηθεί μέσα από το χώμα παρτεριού. Και αν στην πλατεία δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, υπάρχουν πεζόδρομοι της πόλης, όπου οι παραβιάσεις του κοινόχρηστου χώρου έχουν ξεπεράσει τα όρια και η κίνηση των πεζών είναι από προβληματική έως αδύνατη.

Γι’ αυτό ο δήμος οφείλει να δει συνολικά το ζήτημα της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου σε πλατείες, πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, ώστε να μην προκληθούν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Και το κυριότερο, οι έλεγχοι να είναι τακτικοί και να αποκαθίσταται αμέσως η προστασία του δημόσιου χώρου.