Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 20:45

Πάνω απ’ όλα θα κερδίσει η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιάννη Σινάπη

Η μόνιμη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στον δημόσιο χώρο, που είχε θεσπιστεί από την εποχή των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είχε αρθεί με τη λήξη τους, την οποία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, βελτίωσε την εικόνα του κοινόχρηστου χώρου.

Οδήγησε σε κανονικότητα, σε νομιμότητα και τελικά έδωσε περισσότερο χώρο στους πεζούς, αυτόν που δικαιούνται και δεν είχαν το προηγούμενο διάστημα.

Επιβεβαιώθηκε ο δήμαρχος που κάτω από την πίεση και την κριτική της μειοψηφίας, είχε παραδεχθεί το ξεχείλωμα και είχε προτρέψει τους επαγγελματίες “ας μαζέψουν και λίγο, γιατί έχουν τραβηχτεί παραπάνω από όσο πρέπει”.

Προτροπή, όμως, που αφορούσε τον ίδιο και τη δημοτική αρχή, γιατί είναι αυτοί που διοικούν τον δήμο και έχουν την ευθύνη να τηρούν τη νομιμότητα και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κατάσταση στην κεντρική πλατεία με τα τραπεζοκαθίσματα που οριοθετήθηκαν με την κίτρινη γραμμή που μπήκε με τη μονιμότητα της επέκτασης από την εποχή της πανδημίας, έστειλε μήνυμα πως όλοι και όλα μπορούν να χωρέσουν στην πόλη.

Και να παραμείνει ωφέλιμος κοινόχρηστος χώρος για τους πολίτες, γιατί αυτοί έχουν προτεραιότητα στον κοινόχρηστο χώρο και να παραχωρηθεί αρκετός χώρος στους καταστηματάρχες για να δουλέψουν με αξιοπρέπεια και με κέρδος, χωρίς να νιώθουν πως εμποδίζεται η λειτουργία και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η εικόνα της κεντρικής πλατείας το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι παρόμοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και σε άλλα σημεία της πόλης, στην παραλία, στο Ιστορικό Κέντρο και σε ευαίσθητους πεζόδρομους και πεζοδρόμια.

Εκεί που οι πολίτες περπατούν με δυσκολία και ο δήμαρχος οφείλει να απευθύνει ξανά την προτροπή “ας μαζέψουν και λίγο, γιατί έχουν τραβηχτεί παραπάνω από όσο πρέπει”.

Και όταν ληφθούν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά με αυτά της κεντρικής πλατείας και οι πολίτες και οι καταστηματάρχες θα κερδίσουν. Μα πάνω απ’ όλα αυτή που θα κερδίσει, θα είναι η πόλη.