Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 13:14

Ανακαλύπτουμε έκπληκτοι τη μαφία των σκουπιδιών!!!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών με σοβαρό, αξιόπιστο και ευρωπαϊκό τρόπο οδήγησε στη συγκρότηση μαφιόζικων κυκλωμάτων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας να ληφθούν αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος. Είναι η κατάληξη μιας πολιτικής αντίληψης που έχει ενστάσεις για το πού θα πάνε οργανωμένα και ελεγχόμενα τα σκουπίδια,  και την ίδια ώρα  με ευκολία δίνει τη δουλειά στους «ειδικούς» να εξαφανίσουν τα σκουπίδια του. Είναι οι συνέπειες των πρόχειρων και υποτιθέμενων φτηνών λύσεων που οδηγούν τελικά σε πολλαπλάσιο κόστος, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Είναι η χρεοκοπία της λογικής« βλέποντας και κάνοντας».

 

 

Η δράση μια ιδιότυπης μαφίας στη διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και χρόνια, από τη στιγμή που έκλεισαν οι παράνομες χωματερές, τα σκουπίδια έκοβαν βόλτες με φορτηγά, προκειμένου να φτάσουν σε νόμιμες χωματερές. Οι βόλτες αυτές πότε κατέληγαν στο νόμιμο προορισμό και πότε όχι. Οι δήμοι έπαιρναν τον φθηνότερο μεταφορέα, ο οποίος με τη σειρά του έψαχνε για τον φθηνότερο …προορισμό. Τα «παραστατικά» δεν ήταν και καμία σπουδαία διασφάλιση. Εύκολα βρίσκονταν από ένα σύστημα το οποίο δούλευε νύχτα, με ένα φορτίο που μύριζε, και οι υπεύθυνοι ήθελαν απλώς να ξεφορτωθούν. Το κέρδος μπορεί να ήταν μεγάλο για τους μεταφορείς που έσπρωχναν τα σκουπίδια όπου εύρισκαν αλλά και το κόστος για τους δήμους ήταν μικρότερο από το να επέλεγαν μια απολύτως αξιόπιστη λύση μεταφοράς. Και τα δυο μέρη ήξεραν αυτήν την αλήθεια, γι αυτο και ο καθένας από την πλευρά του …κοίταζε να κάνει τη δουλειά του.

 

Οι συλλήψεις στην Ηλία, μιας οικογένειας που δραστηριοποιούταν στη μεταφορά σκουπιδιών σε όλη την περιοχή αλλά και σε μεγάλους δήμους όπως του Πύργου και της Καλαμάτας, επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι υποπτευόμασταν. Τα σκουπίδια δεν έφταναν – τουλάχιστον όλα - στον νόμιμο προορισμό τους. Το κύκλωμα προφανώς είτε δεν έδινε σε κάποιους δήμους καθόλου παραστατικά, είτε έδινε πλαστά, είτε έδινε το ίδιο σε 2-3 δήμους. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση βρωμάει από πολλές πλευρές, και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι εκτεθειμένοι. Δεν γνωρίζουμε για πόσους και ποιους θα ασκηθούν στην πορεία ποινικές διώξεις, είμαστε όμως βέβαιοι ότι όλες οι δημοτικές αρχές της περιοχής που ανέθεσαν στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων τη δουλειά της  μεταφοράς των σκουπιδιών τους είναι εκτεθειμένες.

 

Πέρα όμως από τα ποινικά και τα διάφορα σκανδαλοθηρικά, που θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία να αντιληφθούν όλοι ότι τα ψέματα και οι πρόχειρες λύσεις πρέπει να τελειώνουν. Η διαχείριση των σκουπιδιών θα πρέπει να γίνει και στην περιοχή μας όπως και στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διάφοροι Φούχτελ – τους οποίους λοιδορούν διάφοροι - έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια και δεν έχουν χάσει. Εμείς ή θα τους αντιγράψουμε ή θα ζούμε με διάφορες μαφιόζικες συμπεριφορές, τις οποίες μόλις ανακαλύπτουμε,  θα πέφτουμε από τα σύννεφα έκπληκτοι για το μέγεθος της διαφθοράς. Η επιλογή μόνιμων λύσεων μέσα από διαφανείς διαδικασίες δεν μπορεί πλέον να αναβάλλεται σε κανένα τομέα. Η διαφθορά και η παραοικονομία είναι η ελληνική ιδιαιτερότητα που χρεοκόπησε τη χώρα και δεν την αφήνει να ανακάμψει .

 

Η πρόταση που έχει αναδείξει ο διαγωνισμός της περιφέρειας έχει πολύ καλά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ενώ το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών - μαζί με το ΦΠΑ - δεν είναι μεγάλο. Αν βέβαια κάποιος συγκρίνει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών με αυτά που πλήρωνε στην οικογένεια της Ηλείας μπορεί να το θεωρεί «δυσβάσταχτο» αλλά είδαμε πώς προέκυπτε η φθηνή λύση αλλά και πού κατέληγαν τα σκουπίδια. Αυτό που μένει είναι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές οι νέες  αρχές, σε δήμους και Περιφέρεια, να δουν πώς θα συνεργαστούν, ώστε από τη  μια μεριά να φτάσουν σε συμφωνία στο θέμα της χωροθέτησης των μονάδων και από την άλλη να δουν πώς θα επιστρέφουν από την περιφέρεια στους δημότες τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Μέσω  της επιστροφής ποσών από τη Περιφέρεια, το κόστος στους δημότες μπορεί να μειωθεί εξαιρετικά. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει με έντιμο και καθαρό τρόπο προκειμένου να κλείσει ένα θέμα που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα την τοπική πολιτική ζωή και πληγώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αναβολές και νέα μετάθεση ευθυνών.  

 

Υ.Γ. «Της αποκριάς η στράτα …πάει Καλαμάτα» σύμφωνα με το σλόγκαν. Αποκτήσαμε και αποκριές στην Καλαμάτα αλλά ελπίζουμε να μην αυξηθούν οι μασκαράδες, γιατί τέτοιους πάντα είχαμε. Οι αποκριές αποτελούν πλέον το νέο στοιχείο της πόλης και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο μέλλον. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα φέρουν κόσμο στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, ανεξάρτητα από το αν θα συνδυαστούν και με μίνι διακοπές στα σχολεία. Η Καλαμάτα αποτελεί πλέον προορισμό εσωτερικού τουρισμού και εκδηλώσεις όπως οι αποκριάτικες είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Οι μίζερες προσεγγίσεις, που ακούγονται περισσότερο ως εξυπνακισμοί, υπογραμμίζουν τη μάχη οπισθοφυλακής που διαρκώς δίνει το παλιό.

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com