Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 19:34

Ευκαιρία ανατροπής του παγιωμένου σκηνικού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον φανερό. Δύσκολα γεφυρώνεται, όποια και αν είναι η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν πικρίες και αναπάντητα ερωτήματα για τις επιλογές. Η επιβολή προσώπων από το παρασκήνιο, χωρίς διαφάνεια και διαβούλευση, μόνο σύγχρονο κόμμα δεν δείχνει. Εκπέμπεται ταυτόχρονα η αλαζονεία της παντοδυναμίας τού… διορίζω και το γατί μου δήμαρχο! Επιδεικνύεται έτσι μια προκλητική αδιαφορία για τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους υποψήφιους της Ν.Δ. στην Περιφέρεια και σε δήμους, όπως η Καλαμάτα, όπου συντρέχουν και αρκετοί ιδιαίτεροι λόγοι για να εκφραστεί στην κάλπη η δυσαρέσκεια. Οι εσωκομματικές μάχες είναι σκληρές και δημιουργούν αγεφύρωτα χάσματα. Η αντίδραση και η απογοήτευση για τις επιλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εκφραστούν και στην κάλπη. Όσοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τούς δίνει τη δυνατότητα να διορίζουν περιφερειάρχες και δημάρχους, θα διαψευστούν. Οι πολίτες απεχθάνονται να τους θεωρούν δεδομένους και πρόθυμους να ψηφίσουν όποιον επιλέξει το κομματικό ιερατείο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο αποτελεί ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγράψουν ανέλπιστες νίκες σε Περιφέρεια και δήμους. Η προώθηση υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν κάτι να πουν στην τοπική κοινωνία τόσο ως προς τη διαχειριστική τους επάρκεια όσο και ως προς την ανανέωση που χρειάζεται η πολιτική ζωή του τόπου, είναι το κλειδί που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η πολιτική κυριαρχία χτίζεται μέσα από θεσμούς που είναι κοντά στην κοινωνία, όπως η αυτοδιοίκηση. Σε όλη την Ευρώπη οι υποψήφιοι σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους είναι πρόσωπα που υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι όμως κομματικοί υποτακτικοί, που απλώς χαιρετούν σε γάμους και κηδείες και παρευρίσκονται σε γιορτές και πανηγύρια. Τα κόμματα που θέλουν να παίξουν ρόλο και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δημιουργείται. Χρειάζεται να αναδείξουν και να προτείνουν πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την εκκίνηση μιας νέας εποχής. Η μπάλα είναι στρωμένη στα πόδια τους, μένει να δούμε αν μπορούν να βάλουν γκολ.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 20:19