Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 20:37

Η επίδειξη αλαζονείας τιμωρείται από τους πολίτες  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι πολίτες έδωσαν την κυβέρνηση σε ένα κόμμα και ανέδειξαν έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό. Οι ψήφοι που πήρε η Ν.Δ. δεν είναι βέβαια κάτι το πρωτόγνωρο, αντίθετα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που λάμβαναν τα κόμματα εξουσίας την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αυτό που είναι πρωτοφανές είναι η πολυδιάσπαση όλων των υπόλοιπων δυνάμεων. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή κομματικός σχηματισμός που να μπορεί να θεωρηθεί κυβέρνηση εν αναμονή. Η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης και η επιβεβαίωση της κυριαρχίας στις ευρωεκλογές είναι οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα και αυτό, όπως ήταν λογικό, έφερε την αυτονόητη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκεται πλέον σε εσωκομματικές διεργασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Το πώς θα εξελιχθεί η διαδοχή Τσίπρα κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει. Η νέα ηγεσία θα καθορίσει το μέλλον στο συγκεκριμένο κόμμα και από τις κινήσεις της θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις δημοτικές εκλογές αναμένεται η καταγραφή μιας ακόμα ήττας. Το στοίχημα της νέας ηγεσίας είναι οι ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πιάσει διψήφιο ποσοστό, αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και αν θα καταφέρει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στο κοινό των αστικών κέντρων, είναι το κρίσιμο στοίχημα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη σημασία στις δημοτικές εκλογές θέλοντας να επιστρέψει σε έναν θεσμό που παραδοσιακά είχε προνομιακή σχέση.  Ο μεγάλος σταθμός όμως είναι οι ευρωεκλογές, όπου στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών και η κατάληψη της δεύτερης θέσης.  

Με βάση τους στόχους του κάθε κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα βρουν σημείο συνεννόησης για κοινές υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, ενώ οι ευρωεκλογές αποτελούν ζήτημα ζωής ή θανάτου για το κάθε κόμμα. Αναμένεται έτσι να έχουμε σκληρές κόντρες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την κατάληψη της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το κόμμα που θα καταφέρει να πάρει κεφάλι έστω και με μικρή διαφορά, ακόμα και αν έχει ποσοστό κάτω από 20%, μπορεί στη συνέχεια να πλασαριστεί ως εναλλακτική λύση εξουσίας.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τον προγραμματικό λόγο που θα εκπέμψει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική που να οδηγήσει σε ανατροπή των σημερινών δεδομένων. Η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και παγιωμένο. Να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης δεν είναι νέα κυβέρνηση και πρωθυπουργός, από εδώ και πέρα κάθε «στραβή» θα έχει πολλαπλάσιο κόστος απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Βασικό είναι η αντιπολίτευση να αποτινάξει από πάνω της τον μπαμπούλα του ερασιτεχνισμού και της αστάθειας.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν στόχο την άμεση κατάληψη της εξουσίας. Βασικό τους μέλημα θα είναι η παραμονή τους στο Κοινοβούλιο και η μελλοντική ενίσχυση των ποσοστών τους. Στις δημοτικές εκλογές το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θα έχει, όπως πάντα, αυτόνομη παρουσία, με στόχο την καταγραφή των δυνάμεών του και την εξασφάλιση έκφρασής του σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. δεν ενοποιούνται και δύσκολα θα καταφέρουν να μετρηθούν με υποψήφιους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Η αδυναμία αυτή βοηθά τους υποψήφιους που στηρίζει η Ν.Δ., οι οποίοι με υποψήφιους συμβούλους και στοχευμένες παρεμβάσεις εξασφαλίζουν την ψήφο του κοινού των συγκεκριμένων κομμάτων.

Η κυριαρχία της Ν.Δ. σε συνδυασμό με τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων στα δεξιά της δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στους υποψήφιους που θα στηρίξει σε περιφέρειες και δήμους. Οι δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς, που κάποτε κυριαρχούσαν στο χώρο της αυτοδιοίκησης, είναι πολυδιασπασμένες. Καμία εκλογή όμως δεν κρίνεται πριν γεμίσουν οι κάλπες με ψηφοδέλτια. Το διάστημα από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο είναι μεγάλο και μπροστά υπάρχουν κρίσιμα γεγονότα, τα οποία μπορούν να στοιχίσουν στην κυβερνητική παντοδυναμία και να δημιουργήσουν αντισυσπειρώσεις.

Η αλαζονεία που επιδεικνύεται στις εσωκομματικές επιλογές της Ν.Δ., όπου ουσιαστικά με όρους εσωκομματικών διευθετήσεων ορίζονται υποψήφιοι, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Η στήριξη υποψηφίων, οι οποίοι έχουν αποτύχει ως περιφερειάρχες και δήμαρχοι και άλλων που δεν έχουν να πουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες, συνήθως τιμωρείται από τους πολίτες. Οι αλαζονικές επιλογές διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που μπορεί να φέρει ανέλπιστες νίκες σε υποψήφιους που δεν έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 18:10