Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 21:30

Μάχες οπισθοφυλακής για τα ψίχουλα των στρατοπέδων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το στρατόπεδο Καλαμάτας ανοίγει ξανά ως κέντρο νεοσυλλέκτων, μέχρι βεβαίως να βγει ο Κασσελάκης πρωθυπουργός, που θα καταργήσει τη στρατιωτική θητεία και έτσι θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου! Πέρα βέβαια από την πλάκα, το στρατόπεδο είναι πολύ πιθανό να ξανακλείσει, επειδή θα υπάρξει ένας άλλος υπουργός που θα εφαρμόσει ένα «νέο σχέδιο για τους νεοσύλλεκτους» και θα ανοίξει κέντρο εκπαίδευσης σε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Αυτό το γαϊτανάκι με το «άνοιξε-κλείσε» των στρατοπέδων κράτα σχεδόν μια εικοσαετία, ενδεικτικό τού πώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται πολιτικές σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς της χώρας, την άμυνα. Το ρουσφέτι κυριαρχεί και ξεκινά από τη μετάθεση του φαντάρου και του αξιωματικού και φτάνει στο πού θα ανοίγουν στρατόπεδα. Αντιλαμβανόμαστε έτσι όλοι πώς τίθενται οι προτεραιότητες στη στελέχωση μονάδων και στην εκπαίδευση προσωπικού και υποπτευόμαστε το τι θα γίνεται σε άλλα ζητήματα, όπου είναι και περισσότερα τα λεφτά. Είναι φανερό ότι όποιος πρόλαβε και όποιος έχει την… άκρη παίρνει ένα κομμάτι από την πίτα που προκύπτει εξ ολοκλήρου από τους φόρους του ελληνικού λαού.

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να διαπιστώσουμε το πρόβλημα που δημιουργούν στην άμυνα της χώρας οι πολιτικές τού «κατόπιν ενεργειών μου σας έφερα φαντάρους και αξιωματικούς». Δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να ανοίξουν τα κέντρα εκπαίδευσης της Καλαμάτας και της Σπάρτης και να κλείσει αυτό των Γρεβενών, δεν είμαστε ειδικοί, διαπιστώνουμε όμως ότι οι σχεδιασμοί γίνονται με ευκαιριακά και ακραία μικροπολιτικά κριτήρια. Δεν μπορεί να ισχύει μία το ένα και μία το άλλο, κάπου υπάρχει λάθος.

Οι τοπικές οικονομίες που «ζουν» με στρατόπεδα και φοιτητές είναι καταδικασμένες στη μιζέρια. Η ανάπτυξη κάθε περιοχής πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν πλούτο και πραγματικές θέσεις εργασίας. Αυτά όμως είναι δύσκολα, γι’ αυτό θα δίνουν μάχες οπισθοφυλακής με τα Γρεβενά για το ποιος θα πάρει τα ψίχουλα από τα κέντρα νεοσυλλέκτων.