Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 21:00

Η συμμετοχή θα καθορίσει το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Μέλος του κόμματος μπορεί να γίνει κάποιος και την ώρα της ψηφοφορίας πληρώνοντας 2 ευρώ και συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση. Στη Μεσσηνία κάλπες θα υπάρχουν σε 11 σημεία. Οι εκλογές ενός κόμματος είναι υπόθεση που αφορά τους πάντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ο επόμενος αρχηγός του μπορεί στο μέλλον να γίνει πρωθυπουργός. Το ποιος λοιπόν θα εκλεγεί, είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τη διαδικασία εκλογής από τα μέλη του, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που εφάρμοσαν αρχικά το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η Ν.Δ. Επί της ουσίας, όποιος δίνει 2 ευρώ θα ψηφίζει και θα γίνεται μέλος του κόμματος για μια ημέρα. Ο συγκεκριμένος τρόπος εκλογής εξυπηρετεί τη λογική του ανοιχτού κόμματος στην κοινωνία. Υπάρχει ταυτόχρονα ο κίνδυνος να προκύψει ηγεσία με βάση τη συγκυρία και την προώθηση κάποιου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κόντρα στην πολιτική λογική αλλά και την ιστορία του κόμματος.

Η κάθε διαδικασία εκλογής έχει τα υπέρ και τα κατά της. Η στενή εκλογή από τα παραδοσιακά και ενεργά για χρόνια μέλη του κόμματος οδηγεί σε αναπαραγωγή μηχανισμών. Η ανοιχτή διαδικασία δίνει ρόλο στους πολίτες, αλλά έχει τον κίνδυνο εκλογής… περαστικού. Η εμπειρία των εσωκομματικών εκλογών στα άλλα κόμματα έχει δείξει ότι το αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις έχει καθοριστεί από τη συγκυρία και σε άλλες από την κομματική λογική. Όλα δηλαδή μπορούν να συμβούν. Αν και ο κανόνας είναι ότι αυτός που προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ, παραδοσιακά και νέα, δεν εκλέγεται. 

Σε μια εσωκομματική εκλογή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πολλά αουτσάιντερ αναδείχθηκαν πρόεδροι κόντρα στις προβλέψεις. Το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό και θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Όποιος/α κινητοποιήσει κόσμο και τον πάει στην κάλπη θα είναι ο νικητής. Τα σπουδαία βέβαια είναι την επόμενη ημέρα -και εκεί θα μετρηθούν επί του πραγματικού πεδίου τα πάντα.

Οι πρόεδροι που προκύπτουν μέσα από μια ανοικτή εκλογική διαδικασία είναι παντοδύναμοι. Λογοδοτούν ουσιαστικά στο εκλογικό σώμα που τους εξέλεξε, το οποίο έχει από χαλαρή έως καμία σχέση με τα κομματικά δρώμενα. Αυτό αποτελεί μια τεράστια αλλαγή για κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κόμμα ήταν κλειστό και μοιρασμένο σε τάσεις και ομάδες που συνασπίζονταν και γενικώς νταραβερίζονταν στο εσωτερικό του.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που απέτυχε ο Τσίπρας ήταν και η ανάγκη τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών. Αυτό δεν είναι ακριβές και αποτελεί περισσότερο ένα είδος άλλοθι στη λογική «στραβός ήταν ο γιαλός, δεν αρμενίζαμε εμείς στραβά», δηλαδή εμείς δεν κάναμε τίποτα λάθος, απλώς οι άλλοι δεν κατάλαβαν! Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί πλέον μια ηγετική ομάδα που απλώς θα περιμένει να καβαλήσει το κύμα της οργής, να καταλάβει την εξουσία και μετά να μην ξέρει τι να την κάνει, χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις, προτάσεις και στρατηγικές.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο χέρι του είναι να διαβάσει σωστά τη συγκυρία, να δημιουργήσει τη δική του ηγετική ομάδα χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις του παρελθόντος και να εκφράσει τα σύγχρονα αιτήματα των πολιτών. Η νέα ηγεσία έχει μπροστά της έναν κρίσιμο υπαρξιακό σταθμό, αυτό των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνουν την αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπάρξει υποχώρηση των ποσοστών, παρότι υπάρχει νέα ηγεσία, θα τεθεί ζήτημα ύπαρξης.

Ο σταθμός των ευρωεκλογών θα κρίνει τα πάντα στην Κεντροαριστερά αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι με δύο μικρομεσαία κόμματα στον χώρο δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας. Η ενοποίηση όμως απαιτεί υπερβάσεις αλλά και ηγεσίες που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σύγκλισης, που θα δίνουν εναλλακτική εξουσίας στους πολίτες. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά της μια ευκαιρία και μια υπαρξιακή πρόκληση. Η διαδικασία εκλογής είναι το πρώτο βήμα και μάλλον το ευκολότερο, τα υπόλοιπα είναι τα σημαντικά τόσο για το κόμμα όσο και συνολικά για τους πολίτες.

panagopg@gmail.com