Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 20:37

Ανάγκη για μεγάλο αναπτυξιακό άλμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με τις ορκωμοσίες τέλειωσε ο μετεκλογικός μήνας του μέλιτος για τους νεοεκλεγμένους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Μπήκαν όλοι πλέον στα δύσκολα που ξεκινούν με την επιλογή των άμεσων συνεργατών τους και συνεχίζονται με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Τα ωραία και στρογγυλά προεκλογικά λόγια και οι μετεκλογικές υποσχέσεις αναμετρώνται πλέον με την σκληρή καθημερινότητα. Με την παραγωγή έργου για τους πολίτες.

Περίοδος χάριτος για τους δημάρχους που επανεξελέγησαν δεν υπάρχει. Η όποια ανοχή έχει εξαργυρωθεί στις τελευταίες εκλογές και τα πράγματα τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα πιεστικά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Οι πολίτες έδειξαν και με το παραπάνω κατανόηση και με την ίδια ευκολία που συγχώρησαν αστοχίες, με την ίδια θα τιμωρήσουν κάθε αδυναμία και στραβοπάτημα. Όσοι θεωρούν ότι η πολιτική κυριαρχία και το παιχνίδι ισορροπιών αρκεί θα διαπιστώσουν σύντομα ότι κάνουν τεράστιο λάθος.

Ο κάθε δήμος ξεχωριστά και η περιοχή συνολικά τα επόμενα χρόνια χρειάζεται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τους πόρους του Tαμείου Ανάκαμψης. Κάθε έργο μικρό ή μεγάλο θα πρέπει να εκτελεσθεί στην ώρα του και να εκπληρώσει το ρόλο του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται άλματα για να καλυφθεί το κενό και να κρατηθεί η περιοχή ζωντανή. Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών ασχολιών στην ύπαιθρο και η αναιμική τουριστική ανάπτυξη οδηγούν σε μαρασμό. Χρειάζονται διαφορετικά βήματα για να ζωντανέψει η περιοχή οικονομικά και δημογραφικά και σε αυτά θα πρέπει να επικεντρωθούν οι νέες τοπικές αρχές. Καλά τα νέα πλακόστρωτα και τα βεγγαλικά σε γιορτές και πανηγύρια αλλά χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες.

Μετά τις περιπέτειες των τελευταίων χρόνων οι πολίτες έχουν χαμηλώσει το δείκτη των προσδοκιών. Κάποιοι βολεύονται με μια κοινωνία μικρών ακόμα και μηδενικών προσδοκιών. Η ιστορία δείχνει ότι πάντα μετά από το σύρσιμο στη μετριότητα οι κοινωνίες αντιδρούν ανοδικά παραμερίζοντας το μικρό και το μίζερο. Η περιοχή έχει ανάγκη από ένα άλμα και θα επιβιώσουν πολιτικά όσοι βοηθήσουν στην πραγματοποίησή του.