Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 21:18

Οικονομία και Κέντρο καθορίζουν τις εξελίξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προφανώς και δεν κινδυνεύει από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Σαμαράς και η δεξιά πτέρυγα θα κάνουν το κομμάτι τους χαϊδεύοντας τα αυτιά συγκεκριμένου ακροατηρίου, αλλά το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να μην ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναγκαστικά «θα κάνουν το ρεπό» του Σαμαρά και της παρέας του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί γιατί καταφέρνει να ισορροπεί στο Κέντρο του πολιτικού συστήματος και να συμμαχεί πότε με την ακραία Δεξιά και πότε με την Κεντροαριστερά. Η σχέση αυτή μπορεί να διαταραχθεί μόνο μέσα από την οικονομική κρίση και το αδιέξοδο των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια. Εκεί είναι το κρίσιμο στοιχείο πολιτικής, που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το αν είναι ή δεν είναι υπουργός ο Βορίδης και αν θέλει ρόλο ο Σαμαράς για να κλείσει την πολιτική του καριέρα, ελάχιστους ενδιαφέρει.
Είναι προφανές ότι ένα σύστημα στη Ν.Δ. θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν τον έχει με τον Μητσοτάκη. Βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη και θέλει να εκφράσει το ακραίο δεξιό ακροατήριο. Με όπλο τα εθνικά θέματα, με ρητορική κατά των μεταναστών και των δικαιωμάτων των αδυνάτων νομίζει ότι μπορεί να κυριαρχήσει. Κάνει όμως ένα βασικό λάθος. Στην Ευρώπη οι ακραίοι δεξιοί σχηματισμοί εκφράζονται από νέα «αντισυστημικά πρόσωπα», οι ηλικιωμένοι πρώην πρωθυπουργοί και όσοι υπήρξαν υπουργοί σε σειρά συστημικών κυβερνήσεων δεν είναι ούτε νέο ούτε θελκτικό. Δεν μπορούν δηλαδή να αναπτύξουν δυναμική και μάλιστα πλειοψηφική. Ο Μητσοτάκης το ξέρει, γι’ αυτό και τους αγνοεί. Εννοείται ότι τους δίνει κάποια από τα κοκκαλάκια της εξουσίας για να παίζουν τον χρήσιμο ρόλο της συγκράτησης του δεξιού ακροατηρίου.
Το πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει έτσι να πορεύεται και εξελίξεις θα υπάρξουν μόνο αν απειληθεί η υπεροχή Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου. Αν κάποιο από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αποκτήσει δυναμική και ισχυρό ακροατήριο στον ψηφοφόρο της «μέσης λογικής», τότε θα ενισχυθεί ο ρόλος των ακραίων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τα σκυλιά θα γαβγίζουν και θα σιωπούν μόλις λαμβάνουν ένα κόκκαλο από το τραπέζι της εξουσίας.
panagopg@gmail.com