Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 22:45

Επικίνδυνη διολίσθηση σε αυτά που μας χωρίζουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συμμετοχή των πολιτών στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας αλλά και της εθνικής επετείου είναι κάθε χρόνο όλο και πιο μαζική. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και οι δεκάδες πολίτες που ντύνονται με φορεσιές και ζώνονται κουμπούρια για να συμμετέχουν στους εορτασμούς, κάθε χρόνο αυξάνονται. Το σημαντικότερο, όλο αυτό είναι αυθόρμητο, γίνεται από τα κάτω και έχει από κάθε άποψη ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η εξιδανίκευση του παρελθόντος είναι πάντα πιο εύκολη όταν υπάρχει ένα δύσκολο παρόν και ένα δυσοίωνο μέλλον. Είναι η στιγμή που οι πολίτες ψάχνουν για ήρωες και στιγμές εθνικής ανάτασης. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία έχει στρέψει το βλέμμα των πολιτών στο ένδοξο παρελθόν. Αποτελεί μια παρηγορητική διέξοδο, που αποτυπώνεται στην αυξημένη συμμετοχή σε εορτασμούς εθνικούς και εκκλησιαστικούς.

Βέβαια, η αναγόρευση της εθνικής ιδιαιτερότητας σε προσόν δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. Οι λόγοι είναι παντού ίδιοι και δεν θα υπήρχε καμία ανησυχία αν δεν γνωρίζαμε πού οδήγησαν οι εθνικισμοί στην Ευρώπη. Είναι επικίνδυνος ο πατριωτισμός; Προφανώς και όχι, όσο όμως κινείται σε ένα πλαίσιο σεβασμού των υπόλοιπων λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν ο πατριωτισμός δεν γίνεται στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης που οδηγεί σε τυφλές συγκρούσεις. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση στην Ε.Ε. και η πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα περιβάλλον ανισορροπίας, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει.

Λογικό επακόλουθο όλων αυτών είναι η άνοδος εθνικολαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ε.Ε. Το πού θα οδηγήσει η στροφή από την παγκοσμιοποίηση στο έθνος-κράτος κανείς ακόμα δεν μπορεί να το προβλέψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν υπάρξει διατήρηση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι πολίτες θα διολισθαίνουν όλο και περισσότερο στην ανάδειξη των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, σε αυτά δηλαδή που μας χωρίζουν. Ιστορικά όλοι γνωρίζουμε πού οδηγεί ο συγκεκριμένος κατήφορος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον όλεθρο του πολέμου δεν υπάρχουν φανταχτερές φορεσιές και περήφανες κορμοστασιές, παρά μόνο δυστυχία και χιλιάδες νεκροί.

panagopg@gmail.com