Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 22:08

Παρασιτικός μηχανισμός αφανισμού επιδοτήσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, για την ακρίβεια 19,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στην Τρίπολη τον Ιούλιο του 2021. Στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απολύτως αποφασισμένος να μην επαναλάβουμε, αυτή τη φορά, με τη νέα ΚΑΠ, τα ίδια λάθη του παρελθόντος», εξαιτίας των οποίων κάποιες ευκαιρίες έμειναν αναξιοποίητες.
Το 2021 πανηγυρικοί τόνοι για την επιτυχία της κυβέρνησης σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ και υποσχέσεις για αποφυγή των λαθών του παρελθόντος. Μετά από δύο χρόνια, την ώρα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες εισπράττουν σχεδόν τα μισά λεφτά απ’ ό,τι στο παρελθόν και αναρωτιούνται γιατί αυτοί παίρνουν λιγότερα, αφού η χώρα συνεχίζει να παίρνει 19,3 δισ. ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα λεφτά; Το ερώτημα είναι σαφές και αμείλικτο.
Η ανεπάρκεια του μηχανισμού που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αντιευρωπαϊκές κορώνες. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η Ε.Ε., αλλά η αδυναμία να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο με αξιόπιστο τρόπο τη δουλειά που απαιτείται, έτσι ώστε οι παραγωγοί της χώρας να μην χάσουν τους πόρους και τις ευκαιρίες που δίνει η νέα ΚΑΠ. Είναι φανερό ότι οι «προγραμματάκηδες» και οι διάφοροι άλλοι «ειδικοί διαχειριστές» είδαν τη νέα ΚΑΠ ως μια «ευκαιρία» και σε αυτό χρειάζεται να μπει ένα τέλος.
Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια γύρω από τις επιδοτήσεις έχει στηθεί ένας παρασιτικός μηχανισμός που ζει από τη συγκεκριμένη «παροχή υπηρεσίας». Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση και αξιοποιώντας τις νέες απαιτήσεις της ΚΑΠ, το πράγμα ξέφυγε και τα λεφτά ουσιαστικά μοιράστηκαν μεταξύ παραγωγών και διαχειριστών. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η επιτήρηση της Ε.Ε. στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίον οι διοικήσεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα και με βάση τα γούστα του εκάστοτε υπουργού, δείχνει την πολιτική ευθύνη αλλά και την κυβερνητική ελαφρότητα στη διαχείριση ενός σημαντικότατου ζητήματος για τους αγρότες και συνολικά για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας.

panagopg@gmail.com