Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 20:45

Πάσχα και πασχαλινό τραπέζι

Συνταγές  για να τις απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας.

 

 

Aρνίσια σπάλα στη σούβλα

 

Υλικά για 6 άτομα: Mία αρνίσια σπάλα, δεντρολίβανο, θυμάρι, 1 κεφάλι σκόρδο, 20 γρ. βούτυρο, 1 μάτσο κάρδαμο, αλάτι, πιπέρι, μερικές ντομάτες.

Eκτέλεση: Ξεκοκαλίστε τη σπάλα και με ένα μυτερό μαχαίρι κάντε βαθιές χαρακιές, που θα τις γεμίσετε με το σκόρδο χοντροκομμένο και ανακατεμένο με λάδι και αλάτι. Αλείψτε τη με το βούτυρο, που θα το έχετε μαλακώσει ελαφρά (σε θερμοκρασία δωματίου) από πριν. Στη συνέχεια, αλατίστε, πιπερώστε και πασπαλίστε τη σπάλα με τριμμένο θυμάρι και δεντρολίβανο. Περάστε το κρέας σε σούβλα και δέστε το έτσι που να γυρίζει μαζί με τη σούβλα. Ψήστε το για 30-35 λεπτά πάνω από ένα ταψάκι, για να μαζεύεται εκεί το ζουμί που θα πέφτει κατά το ψήσιμο. Μ' αυτό θ' αλείφετε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να μείνει τρυφερό και να μην καεί. Στο μεταξύ, πλύντε το κάρδαμο σε νερό, που θα έχετε ρίξει και ξίδι και ψήστε τις ντομάτες στο γκριλ. Οταν η σπάλα ψηθεί, σερβίρετέ τη σε πιατέλα, γαρνιρισμένη με το κάρδαμο και τις ντομάτες. Μπορείτε ακόμα να τη συνοδέψετε με γαρνιτούρα από πράσινα φασολάκια. Στα φασολάκια προσθέστε, αν θέλετε, από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος ή σερβίρετέ τα πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο σκόρδο.

  

Ψητό με φωλιές πατάτας

 

Υλικά για 6 άτομα: 1.500 γρ. μοσχαρίσιο νουά, λίγο αλεύρι, βούτυρο, μια χοντρή φέτα ζαμπόν, 1 λίτρο γάλα, αλάτι, 700 γρ. πατάτες, 2 αυγά, τριμμένη παρμεζάνα, πιπέρι.

Εκτέλεση: Σε 50 γρ. βούτυρο, ροδίστε ένα κουτάλι αλεύρι και το ζαμπόν ψιλοκομμένο. Προσθέστε το μοσχάρι και αφήστε το να πάρει χρώμα. Οταν ροδίσει αρκετά, αλατίστε το. Σκεπάστε με το γάλα ζεστό τα τρία τέταρτα του κρέατος και αφήστε το να βράσει για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να εξατμιστεί όλο το γάλα. Ταυτόχρονα, βράστε τις πατάτες, ξεφλουδίστε τες και περάστε τες από τη μηχανή του πουρέ. Βάλτε τον πουρέ αυτό σε ένα μπολ και προσθέστε ένα αυγό, έναν κρόκο, το τυρί τριμμένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Βάλτε τον πουρέ σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το στόμιο στο σχήμα του αστερισκού και σχηματίστε μικρές φωλιές πάνω σ' ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήστε τις φωλιές αυτές από πατάτα στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε το κρέας σε μια πιατέλα και γαρνίρετέ το με τις φωλιές.

 

 

Αυγά με πράσινη σάλτσα

 

Υλικά για 6 άτομα: 7 αυγά, για τη σάλτσα ένα αυγό σφιχτό, λίγη ψίχα ψωμιού, μαϊντανό, 1 βαζάκι κάππαρη, μερικές αντζούγες, λάδι, ξίδι κα αλάτι.

Εκτέλεση: Βράστε σφιχτά τα επτά αυγά, αδειάστε το ζεστό νερό τους και βάλτε κρύο (2-3 φορές) για να μπορείτε να τα καθαρίσετε από τα τσόφλια. Κόψτε τα στη μέση και τοποθετήστε δώδεκα μισά αυγά πάνω σε μια πιατέλα, αφήνοντας κατά μέρος ένα αυγό. Ετοιμάστε την πράσινη σάλτσα: βάλτε στο μπλέντερ το σφιχτό αυγό που έμεινε, μια χούφτα φύλλα από μαϊντανό, μισό βάζο κάππαρη, την ψίχα, μερικές αντζούγες κομμένες σε κομματάκια, λάδι και λίγο ξίδι. Χτυπήστε το μείγμα για λίγα λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια σάλτσα, προσθέστε λίγο αλάτι, αν χρειαστεί και μοιράστε τη σάλτσα αυτή με κουταλιές πάνω σε κάθε μισό αυγό.

 

 

Λαζάνια με κρέμα γάλατος και βασιλικό

 

Υλικά για 6 άτομα: 600 γρ. λαζάνια, 20 φύλλα βασιλικού, 150 ως 200 γρ. κρέμα γάλατος, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Βάλτε στο μπλέντερ την κρέμα γάλατος, τα φύλλα του βασιλικού πλυμμένα και στεγνά, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Χτυπήστε το μείγμα για ένα λεπτό περίπου και βάλτε τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα. Αφήστε τη να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει. Βράστε τα λαζάνια, στραγγίστε τα και σερβίρετέ τα σε μια πιατέλα. Περιχύστε τα με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

 

 

 

Αγκινάρες γεμιστές

 

Υλικά για 6 άτομα: 6 αγκινάρες, αρκετό μαϊντανό, 6 σκελίδες σκόρδο, φρυγανιά τριμμένη, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίστε τις αγκινάρες από τα κοτσάνια, τα αγκάθια και τα σκληρά φύλλα. Ζεματίστε τες σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τες. Ετοιμάστε τη γέμιση με το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σκόρδο, προσθέστε δύο κουταλιές φρυγανιά τριμμένη, λίγο λάδι και ανακατέψτε. Ανοίξτε ελαφρά τις αγκινάρες στο πάνω μέρος τους και γεμίστε τες με το μείγμα. Βάλτε τες στο φούρνο περίπου για τρία τέταρτα και αφού ψηθούν, σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

Πίτα με αρακά

 

Υλικά για 6 άτομα: μια έτοιμη σφολιάτα κατεψυγμένη, 400 γρ. αρακά, 50 γρ. βούτυρο, 200 γρ. ζαμπόν, αλάτι, πιπέρι, 1 κρόκο.

Για την μπεσαμέλ: 50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. αλεύρι σκληρό, μισό λίτρο γάλα, λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση: Ξεπαγώστε τη σφολιάτα και ντύστε τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει, αφήνοντας λίγη από τη ζύμη να περισσεύει στα τοιχώματα του ταψιού. Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και προσθέστε το γάλα κρύο. Πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο και αλάτι. Σοτάρετε τον αρακά στο βούτυρο, ρίξτε μια κουτάλα νερό, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος του σοταρίσματος το ζαμπόν κομμένο σε λουρίδες. Προσθέστε την μπεσαμέλ και ρίξτε το μείγμα στο ταψί με τη σφολιάτα. Διπλώστε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω, πάρτε λίγη ζύμη χωριστά και φτιάξτε μικρά σχήματα, που θα τα βάλετε στην επιφάνεια και στην περιφέρεια της πίτας για να τη διακοσμήσετε. Με τον κρόκο ενός αυγού αλείψτε την πίτα και ψήστε την σε φούρνο με μέτρια θερμοκρασία μισή ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

 

Κέικ με κεράσι

 

Υλικά: 400 γρ. αλεύρι φαρίνα, 200 γρ. ζάχαρη, 160 γρ. βούτυρο, 1 ποτήρι γάλα, 4 αυγά, το ξύσμα ενός λεμονιού, 150 γρ. σταφίδες, λίγο αλάτι, κερασάκια σιροπιού.

Εκτέλεση: Μαλακώστε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό δύο ώρες περίπου, στραγγίστε τες και στεγνώστε τες. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο (που θα το έχετε σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το ξύσμα του λεμονιού, το γάλα, το αλεύρι και τις σταφίδες. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και προσθέστε τα ασπράδια χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατέψτε πάλι καλά το μείγμα και ρίξτε το σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Βάλτε τη φόρμα σε ζεστό φούρνο για ώρα περίπου και μετά, αφού σβήσετε το φούρνο, αφήστε το γλυκό μέσα άλλα πέντε λεπτά. Βγάλτε το και αφήστε να κρυώσει. Ξεφορμάρετέ το σε μια πιατέλα και διακοσμήστε το με τα κερασάκια.