Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 11:03

Η κυριαρχία της Ν.Δ. στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση είναι αδιαμφισβήτητη και κάθε απόπειρα απόδοσης της ηγεμονίας της αποκλειστικά στο έλλειμμα της αντιπολίτευσης… απλώς ενδυναμώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της.

Με άλλα λόγια, η ταπεινή μου άποψη: Το κυρίαρχο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας αποδυναμώνει την Αριστερά όπως τη δεκαετία του 1980 η ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ αποδυνάμωνε τη Δεξιά, και γι’ αυτό είναι λάθος να χρεώνονται οι εκλογικές νίκες στον… ηττημένο, αντί να πιστώνονται στον νικητή. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν τεράστιο λάθος μετά από μια μεγάλη νίκη να εστιάσουμε αρχικά στην κατακερματισμένη και ηττημένη αντιπολίτευση, αντί να φωτίσουμε τους συντελεστές της νεοδημοκρατικής κυριαρχίας στην αυτοδιοίκηση.

Λάθος θα ήταν και το να μην επισημάνουμε ότι τους νεοδημοκράτες υποψήφιους δημάρχους τούς νικούν μόνο οι… λαϊκιστές ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας που πλειοδοτούν σε υποσχέσεις -ή κάνουν περισσότερα «καπάκια» με τους κοινωνικούς εταίρους. Η ήττα όμως των νεοδημοκρατών από δεξιούς υποψήφιους δεν χρεώνεται ευθέως στο κυβερνών κόμμα, αφού επισήμως η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει χρίσματα μόνο στους μεγάλους δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτό φυσικά δεν την εμποδίζει να… πανηγυρίζει και να πιστώνεται την εκλογική επιτυχία των νεοδημοκρατών δημάρχων.

Ουσιαστικά, η αμφίσημη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα χρίσματα στους δήμους είναι αναπόσπαστο μέρος του επιτυχημένου, δίγλωσσου αφηγήματος, στο οποίο εδράζεται η πολιτική κυριαρχία της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιγράψει τη διγλωσσία του Ανδρέα Παπανδρέου και πουλάει επισήμως μεταρρύθμιση («αλλαγή» ονομαζόταν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ), ενώ στο παρασκήνιο κυριαρχούν τα «καπάκια» με τους κοινωνικούς εταίρους για τους διορισμούς, τις ενισχύσεις, τους ευρωπαϊκούς πόρους και γενικώς για τη διανομή της δημόσιας δαπάνης, που ανέρχεται στο 57,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας! Αξίζει να σημειωθεί ότι η πύλη για τη μακροχρόνια κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε διάπλατα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι πείστηκαν ότι δεν θα απολυθεί κανένας τους… και ότι είναι ανύπαρκτο το φάντασμα του νεοφιλελευθερισμού που δήθεν πλανιόταν πάνω από την Ελλάδα.

Από εκείνη την κομβική χρονική στιγμή και ύστερα η Νέα Δημοκρατία κάνει πάρτι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που… καταψήφισε το 2010 η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Η άτολμη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και η απλή αναλογική που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απλώς εδραίωσαν τελικά την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός