Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 10:49

Εμιράτο του Μοριά ή ευρωπαϊκή Περιφέρεια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Τώρα που κατακάθισε ο προεκλογικός κουρνιαχτός, οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να συζητήσουν ειλικρινά και χωρίς κομματικές παρωπίδες πώς θα μετατραπεί σε κανονική ευρωπαϊκή Περιφέρεια το… εμιράτο του Μοριά, του οποίου το 83,4% της αξίας των εξαγωγών προέρχεται από τα πετρελαιοειδή της Motor Oil, ενώ 1 στους 4 εργαζόμενους απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, που συνεισφέρει μόλις το 11,5% του περιφερειακού ΑΕΠ.

Υπενθυμίζουμε, κυρίως για όσους ήταν απασχολημένοι με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της Πελοποννήσου παράγεται από το 7,4% των εργαζομένων της ΔΕΗ και της Motor Oil, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ παράγει και το 44% των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα και τη δημόσια διοίκηση. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συνεισφορά 997 εκ. ευρώ (14,8% του περιφερειακού ΑΕΠ) της ακίνητης περιουσίας (αγοραπωλησίες, Airbnb κ.λπ.), από την οποία έχει έσοδα μόλις το 0,4% των απασχολούμενων Πελοποννήσιων.

Σύμφωνα επίσης με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μεταξύ των ετών 2009-2020 μειώθηκαν: το 24,1% καλλιεργούμενης έκτασης, το 28,3% του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφίας και το 25,3% των εκμεταλλεύσεων μελισσοκομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι οριζόντια σε όλες τις καλλιέργειες (αροτραίες, δενδρώδεις, σταφιδάμπελα, θερμοκήπια, αρδεύσιμες, βιολογικές κ.λπ.), ενώ αύξηση 1,6% σημειώνει μόνο ο αριθμός των πουλερικών παρά τη μείωση των εκμεταλλεύσεων του κλάδου της πτηνοτροφίας κατά 70%.

Τα στοιχεία για τη σύνθεση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποκαλύπτουν τόσο την ανορθολογική κατανομή των παραγωγικών συντελεστών σε αναποτελεσματικούς κλάδους της οικονομίας όσο και την άνιση ενδοπεριφερειακή διανομή του εισοδήματος λόγω της ενεργειακής μονοκαλλιέργειας από τη ΔΕΗ στην Αρκαδία και από τη Motor Oil στην Κορινθία. Τα στοιχεία για την επικείμενη κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα αποκαλύπτουν μεταξύ πολλών άλλων την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας που θα αναπληρώσει την αυτοκατανάλωση, η οποία συντηρούσε και συντηρεί το βιοτικό επίπεδο σε ανεκτά επίπεδα. Αν στο κάδρο προστεθεί και το δημογραφικό πρόβλημα, έχουμε μπροστά μας την εικόνα ενός… εμιράτου που κινδυνεύει να αφανιστεί από το χάρτη εξαιτίας της διαχειριστικής πολιτικής που ακολούθησαν οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες την τελευταία εικοσαετία. Και προφανώς δεν αρκεί η διαχείριση της καθημερινότητας για να γίνει κανονική Περιφέρεια το εμιράτο του Μοριά.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 10:54