Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 12:07

Ενεργειακό Ελντοράντο η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προφανώς δεν εξέπληξαν τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Απλώς πρόσθεσαν έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα των κωμικοτραγικών γεγονότων, που έχουν μετατρέψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε… τζόγο για πλούσιους ολιγάρχες και φτωχούς καταναλωτές.  Και για να μην παρεξηγηθούμε οφείλουμε να διευκρινίσουμε: Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν είμαστε όμως ούτε αμνήμονες και για αυτό θυμόμαστε ότι ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τσουρουφλίστηκε αρχικώς εξαιτίας των διαφωνιών που είχε για το φυσικό αέριο με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ότι τελικώς κάηκε πολιτικά όταν εγκαταλείφθηκε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως παραμένει πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ολιγαρχικών ενεργειακών συμφερόντων με θύματα τους καταναλωτές. Εννοείται ότι η κριτική μας θα ήταν εντελώς αβάσιμη αν η κυβέρνηση είχε προβλέψει να δεσμεύσει χώρο για τις ενεργειακές κοινότητες, που θα προσέφεραν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων που απειλούνται με ερήμωση. Όμως η κυβέρνηση υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον αφήνοντας τους ολιγάρχες να υποβάλουν αιτήσεις για ΑΠΕ, που κανένας δεν ξέρει αν θα υλοποιηθούν ή αν απλώς δεσμεύεται ενεργειακός χώρος για να μην τον δεσμεύσουν οι ανταγωνιστικές εταιρείες. Κανένας επίσης δεν γνωρίζει ποιοι είναι πραγματικοί επενδυτές και ποιοι είναι αχυράνθρωποι, που θα πάρουν την άδεια για να μεταβιβάσουν στη συνέχεια τις ΑΠΕ σε ντόπιους ή ξένους ολιγάρχες.

Αν στο κάδρο προστεθούν και οι χρήσιμοι ηλίθιοι που λένε όχι σε όλες τις ΑΠΕ επειδή μισούν τη Δύση από την εποχή του Ορλώφ, έχουμε μπροστά μας τον ενεργειακό πίνακα της Πελοποννήσου που λειτουργεί χωρίς ρελέ και απειλεί να αφήσει χωρίς ρεύμα όποιον επιχειρήσει να εξορθολογήσει την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον χρόνος χάνεται με τις γνωμοδοτήσεις της αυτοδιοίκησης, αφού έτσι και αλλιώς αποφασίζει η κυβέρνηση.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός