Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 13:21

Γιατί επισκευάζουν σπίτια στην Καλαμάτα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Όποιος κάνει μια βόλτα στην Καλαμάτα θα διαπιστώσει ότι γίνεται επισκευή ή ανακατασκευή πολλών σπιτιών και διαμερισμάτων, που είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους τις προηγούμενες δεκαετίες.

Εννοείται ότι κανένας δεν γνωρίζει τον αριθμό των κλειστών κατοικιών που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια. Κανένας δεν γνωρίζει επίσης τη συμβολή των επισκευαστικών εργασιών στην τοπική οικονομία, αφού και η κατασκευαστική αυτή δραστηριότητα, όπως και όλες οι υπόλοιπες, ασκείται σε μεγάλο βαθμό στην επικράτεια της «παράλληλης οικονομίας».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα περισσότερα σπίτια άνοιξαν όταν οι ιδιοκτήτες τους έκριναν οικονομικά συμφέρουσα την επισκευή τους. Ουσιαστικά η προσφορά κατοικιών τόσο για μακροχρόνια όσο και για βραχυχρόνια μίσθωση οφείλεται στην αύξηση της τιμής των ενοικίων. Τη θετική αυτή λειτουργία της αγοράς, όσο και τη συμβολή των επισκευών στην τοπική οικονομία αποσιωπούν επιμελώς όσοι ζητούν κρατικές παρεμβάσεις με πρόσχημα την προστασία των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών.

Εννοείται ότι οι κρατιστές δεν ζητούν παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την προσφορά κατοικίας είτε με επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών είτε με επέκταση της συγκοινωνίας, ώστε να ενταχθούν στον αστικό ιστό οικισμοί της περιφέρειας που τείνουν να γίνουν γκέτο των Ρομά. Οι κρατιστές ζητούν περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλαφόν στα ενοίκια αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην αγορά κατοικίας και στον κατασκευαστικό κλάδο. Γνωρίζουν όμως και το αποσιωπούν ότι αν μπει πλαφόν στο ενοίκιο ή αν τεθούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα ανοίξουν επιπλέον κατοικίες, επειδή θα είναι ασύμφορη η επισκευή τους. Γνωρίζουν επίσης από το παρελθόν ότι η κρατική παρέμβαση στην αγορά κατοικίας οδηγεί σε αύξηση της παραοικονομίας (διπλές αποδείξεις, αδήλωτα μισθώματα) και των πελατειακών σχέσεων με την Εφορία.

Σε κάθε περίπτωση, αν το κράτος θέλει να προστατέψει τους αδύναμους οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία και λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφέρουν υψηλούς μισθούς. Με παρέμβαση στην αγορά κατοικίας και επιδόματα της πείνας ενισχύει μόνο τα πελατειακά δίκτυα και τη μετανάστευση.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός