Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 11:45

Παράκαμψη της Πύλου ή Ασπρόχωμα - κόμβος «Μορέα»;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

«Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος πρέπει να ξεκινά από τον κόμβο του "Μορέα" δίπλα στο Αεροδρόμιο, επειδή η διέλευση από το Ασπρόχωμα εκτός από ακριβή (και χρονοβόρα εξαιτίας των ενστάσεων που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας) είναι και επιβλαβής, καθώς θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο περιφερειακός συνδέεται με τη Νέα Είσοδο και το λιμάνι, μέσω του ανισόπεδου κόμβου του "Καρέλια" και του ημικόμβου της Αρτέμιδος. Ο περιφερειακός οδηγεί επίσης κατευθείαν στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας μέσω των οδών Ηρώων (ειδικά αν κατασκευαστεί ο ισόπεδος κόμβος της Μ. Κάλλας) και Αύρας -και φυσικά μέσω της Λακωνικής σε Βέργα, Μικρή Μαντίνεια και Μάνη. Τέλος, ο περιφερειακός οδηγεί με ασφάλεια και συντομία στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα, χωρίς να πρέπει να διασχίσει κανείς όλη την πόλη. Κλείνοντας, θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν αν δεν συνεχιστεί ο δρόμος μετά τον κόμβο του "Μορέα" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας του υπόλοιπου τμήματος, με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων».

Την πρόταση αυτή διατύπωσα τον Ιούλιο του 2020 στο άρθρο με τίτλο «Αντιδημοφιλής πρόταση για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος», αφού βεβαιώθηκα πως το υπουργείο Υποδομών δεν έχει πρόθεση να συζητήσει για την παραλιακή χάραξη του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας. Το μόνο που θα αλλάξω σήμερα είναι την πρόταση για τη χρήση των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν αν δεν κατασκευαστεί το τμήμα κόμβος Ζαφείρη - κόμβος "Μορέα". Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν αρκούν για τη μελέτη και την κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου, που δεν υπάρχει στη σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Η παράκαμψη της Πύλου είναι αναγκαία, ενώ στο Ασπρόχωμα θα σπαταληθούν χρόνος και χρήματα χωρίς λόγο και αιτία, αφού ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της Καλαμάτας.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 11:56