Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 12:36

Της Καλαμάτας τα… τριήμερα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Για την πληρότητα των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε Καλαμάτα και Μεσσηνία, πανηγυρίζουν μόνο του νομού οι βολεμένοι… και όσοι μετρούν το μπόι τους με τη σκιά τους.

Αντιθέτως, όσοι κάνουν ταμείο στο τέλος του έτους και μελετούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γνωρίζουν ότι ο τομέας των καταλυμάτων στη Μεσσηνία δεν μπορεί να είναι βιώσιμος με τριήμερα την άνοιξη και το φθινόπωρο και με θερινά σαρανταήμερα. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία, ενώ η ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα το 2022 άγγιξε το 51,1%, στη Μεσσηνία δεν ξεπέρασε το 41,3%. Την ίδια περίοδο, στα λιγοστά ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 44,3%. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε αιθεροβάμονες, για να πιστεύουμε ότι είναι εύκολο τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας να φτάσουν άμεσα σε ετήσια πληρότητα 64,3%, όπως έχουν τα ξενοδοχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Πιστεύουμε όμως ότι, στο τέλος της επόμενης διετίας, μπορούν να έχουν πληρότητα 53,7%, όπως έχουν τα ξενοδοχεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Για να βελτιωθούν όμως η πληρότητα και οι οικονομικοί δείκτες των καταλυμάτων της Μεσσηνίας, θα πρέπει ο νομός να μην επαναπαύεται με τις πληρότητες των τριημέρων, αλλά να ξεκινήσει άμεσα μια μαραθώνια προσπάθεια προσέλκυσης αλλοδαπών επισκεπτών. Στην προσπάθεια αυτή επικεφαλής πρέπει να τεθεί ο Δήμος Καλαμάτας, αφού έτσι κι αλλιώς μόνο το αστικό κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει υποδομές  για να φιλοξενήσει επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο.

Για πολλούς λόγους, που είναι αδύνατον να εξηγηθούν με ένα άρθρο, οι υπόλοιποι προορισμοί της Μεσσηνίας δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν όλο το χρόνο -και μόνο η Costa Navarino μπορεί να λειτουργήσει (κι αυτή υπό προϋποθέσεις) την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν όμως ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίσει να πορεύεται με τριήμερα και σαρανταήμερα, πολύ φοβάμαι ότι τελικώς οι ξενοδοχειακές μονάδες της Μεσσηνίας δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και θα πωληθούν αντί πινακίου φακής. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κάποιοι να υπηρετούν, ως χρήσιμοι ηλίθιοι, αυτόν ακριβώς το στόχο, αλλά κι αυτή η θεωρία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός