Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 15:05

Χωρίς αντιπολίτευση και δημοσιογράφους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου θα συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νέδα.Η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επίσης για αιολικούς σταθμούς ενέργειας και θα εκλέξει τον πρόεδρό της.

Δυστυχώς όμως κανένας δημοσιογράφος δεν έχει τις εισηγήσεις για τις ΜΠΕ και καθώς τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό, πολύ φοβάμαι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην της κοινωνίας και των πολιτών. Στην πραγματικότητα παρακολουθώ συνεδριάσεις αυτοδιοικητικών οργάνων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά για πρώτη φορά διαπιστώνω ότι είναι ουσιαστικά αδύνατη τόσο η δημοσιογραφική κάλυψη των πολυάριθμων επιτροπών όσο και ο αντιπολιτευτικός έλεγχος των αυτοδιοικητικών αρχών. Με ευθύνη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Νίκης Κεραμέως έχουν μεταβιβαστεί οι κύριες αρμοδιότητες του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου σε διάφορες επιτροπές, που μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο οι έμμισθοι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι που ασχολούνται αποκλειστικά και επαγγελματικά με την αυτοδιοίκηση.

Προφανώς για αυτό το σκοπό αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των αντιδημάρχων όσο και ο αριθμός των αντιπεριφερειαρχών. Εννοείται ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τις συνεδριάσεις αυτών των επιτροπών ακόμα και αν διαθέτει συνταξιούχους συμβούλους που μπορούν να πάνε στην Περιφέρεια στις 10.30 π.μ. για τις ΜΠΕ των αιολικών πάρκων. Ειδικά οι σύμβουλοι των χαοτικών Περιφερειών χωρίς την υποστήριξη διοικητικών υπαλλήλων είναι αδύνατον να ασκήσουν ουσιαστικά το καθήκον τους και για αυτό είναι αναπόφευκτη η καταφυγή στη λύση της δομικής αντιπολίτευσης, που όμως δεν προσφέρει τίποτα ούτε στην κοινωνία ούτε και στους πολίτες.

Αδύνατη όμως είναι και η δημοσιογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων των Περιφερειακών Επιτροπών, αφού μεταξύ άλλων η περιφερειακή αρχή δεν στέλνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπως κάνει (για παράδειγμα) ο Δήμος Καλαμάτας. Εννοείται ότι η αδιαφάνεια και η εκάστοτε ανεξέλεγκτη εξουσία υπονομεύουν τόσο το κράτος δικαίου όσο και τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί το λάθος που έχει διαπράξει και να το διορθώσει πριν υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά η τοπική αυτοδιοίκηση και η δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να μισθοδοτήσει όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και να στηρίξει οικονομικά τους περιφερειακούς δημοσιογράφους, γιατί χωρίς αντιπολίτευση και Τύπο δεν υπάρχει δημοκρατία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός