Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 22:45

Οι αντιπεριφερειάρχες, η περίοδος χάριτος και τα πρώτα δείγματα γραφής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό οι έως και… 16 αντιπεριφερειάρχες που δικαιούται να ορίσει από τον νόμο. Ο χρόνος πλέον “σφίγγει”, καθώς οδεύουμε προς την συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου και ακόμα δεν έχουμε δει “λευκό καπνό”.
Αν και λόγω του μεγάλου αριθμού που μπορούν να οριστούν ως αντιπεριφερειάρχες αργά ή γρήγορα όλοι θα περάσουν από αντίστοιχες θέσεις ευθύνης, εντούτοις η αντιστοίχιση των ονομάτων με κάθε… χαρτοφυλάκιο θα δώσει μία πρώτη γεύση για το μοντέλο διοίκησης που θέλει να εφαρμόσει ο νέος περιφερειάρχης.
Θεωρείται δεδομένο ότι ως νέα περιφερειακή αρχή θα έχει μία περίοδο χάριτος για ένα ορισμένο διάστημα μέχρι να βρει τα πατήματά της. Εντούτοις μέχρι τότε ο Δημήτρης Πτωχός οφείλει στις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις να δίνει το στίγμα για τις προτεραιότητες της διοίκησής του και για την ιεράρχηση των θεμάτων που έτσι κι αλλιώς είναι ανοιχτά και τα οποία θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Διαχείριση απορριμμάτων, φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά ζητήματα, οδικά έργα και αναβίωση σιδηροδρόμου είναι ορισμένα από τα ζητήματα υποδομών, που θα είναι ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας, μαζί με τις διαχρονικές υποθέσεις της τουριστικής προβολής και της διαχείρισης της αγροτικής οικονομίας.
Τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχες θέσεις αντιπεριφερειαρχών σίγουρα θα είναι ένα δείγμα της πορείας που θα επιχειρηθεί να ακολουθηθεί, αν και θεωρείται δεδομένο ότι πολλά από αυτά θα κριθούν σε πιο κεντρικό επίπεδο.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να τρέχει και παρά τη δεδομένη και λογική περίοδο χάριτος, όσο πιο γρήγορα έχουμε συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις τόσο πιο άμεσα θα υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στα επιμέρους σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας.