Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 21:39

Από αναβολή σε αναβολή μέχρι εξαντλήσεως!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη. Έχει περάσει ένας χρόνος από την πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή -εντός τεσσάρων χρόνων- του δρόμου και δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές μελέτες αλλά ούτε και απαλλοτριώσεις. Η κατάσταση αυτή σημαίνει είτε ότι υπήρχε ελλιπής προετοιμασία είτε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκτέλεση της υπογραφείσας σύμβασης. Αν υπήρχε ελλιπής προετοιμασία, σημαίνει ότι κάποιοι εξαπάτησαν τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη χάραξη είναι απλή μελετητικά και θα οδηγούσε σύντομα στην κατασκευή του δρόμου. Η εξαπάτηση αποτελεί δυστυχώς το καλό σενάριο, γιατί διαφορετικά σημαίνει ότι ένα χρόνο τώρα δεν γίνεται τίποτα και δεν μπορούν να τελειώσουν κάποια διαδικαστικά για άλλους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και από τα δύο να συμβαίνει το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, η οποία με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθεί.

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η οριστικοποίηση των μελετών και η λήψη οριστικών αποφάσεων για τη διέλευση του δρόμου σε «δύσκολα» σημεία, με σημαντικότερο τη σύνδεση του δρόμου στον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Με την οριστικοποίηση των μελετών θα τρέξουν προφανώς και οι απαλλοτριώσεις, το χρηματικό ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις θα πρέπει να δοθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους και η πορεία όλων των χρηματοδοτήσεων γίνεται με καθυστέρηση, που δείχνει «στενότητα» πόρων.

Καλό είναι οι τοπικοί παράγοντες να αφήσουν κατά μέρος τις φιλοφρονήσεις και τις φωτογραφίσεις και να ζητήσουν επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν μπορεί οι διαβεβαιώσεις για την άνοιξη να πηγαίνουν φθινόπωρο και να εκφράζεται και στη μία και στην άλλη περίπτωση ικανοποίηση! Με αυτά τα μυαλά θα φτάσουμε του χρόνου τέτοια εποχή και θα συζητάμε ξανά τα ίδια λαμβάνοντας τις ίδιες διαβεβαιώσεις για το επόμενο εξάμηνο. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ειδικότερα χρειάζεται να σταματήσει να κρύβεται σε σχέση με τη διέλευση του δρόμου στο Ασπρόχωμα και να ενημερώσει αν υπάρχει πρόβλημα, τι ακριβώς συμβαίνει και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κανένας δεν μπορεί «να δοξαστεί κρυπτόμενος» και η αλήθεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αποκαλυφθεί. Ο καιρός περνά και δεν προχωρά τίποτα και αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 21:17