Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 10:56

H αντιπολίτευση στέλνει μπερδεμένα μηνύματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το έλλειμμα ουσιαστικής αντιπολίτευσης, τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική πολιτική σκηνή, είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα, ώστε να μη διολισθήσει το πολίτευμα σε αυταρχικά μονοπάτια.

Το έλλειμμα αντιπολίτευσης προκλήθηκε από την κατάρρευση και τον κατακερματισμό της αριστερής και κεντροαριστερής πτέρυγας, μετά τη χρεοκοπία του 2010 και το δημοψήφισμα του 2015. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε δυσανάλογα σε σχέση με τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία, επειδή οι ψηφοφόροι του μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά. Η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2015 και εξελίχθηκε σε κατάρρευση το 2019, όταν αποσύρθηκε το δεξιό δεκανίκι των ΑΝΕΛ λόγω της Συνθήκης των Πρεσπών.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) ισορροπούν ασταθώς μεταξύ αντισυστημικού λαϊκισμού και Σοσιαλδημοκρατίας, απευθύνοντας μπερδεμένα μηνύματα στο εκλογικό σώμα. Στον αντίποδα, τα μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας απευθύνονται ξεκάθαρα στους ψηφοφόρους που κουράστηκαν από την περιπέτεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και επιλέγουν «σταθερότητα πάση θυσία». Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά όμως, μέχρι τώρα, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες ότι η «σταθερότητα πάση θυσία» είναι επικίνδυνη για το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την αυτοδιοίκηση.

Με απλά λόγια: Αν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θεωρούν επικίνδυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν τα νομοσχέδια (π.χ. του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων), εξηγώντας ταυτόχρονα στους πολίτες ότι προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Αντιθέτως, θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αν θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται εντός των δημοκρατικών ορίων και δεν υπάρχει ζήτημα με τις υποκλοπές, την κάλυψη ευθυνών για τους νεκρούς στα Τέμπη και στην Πύλο, την αποστέωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, τις καθυστερήσεις των δημοσίων έργων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση πρέπει να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας της με το εκλογικό σώμα, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στους ψηφοφόρους. Αν δεν μπορεί να αποκαταστήσει τους διαύλους της, ας δημιουργήσει νέους. Τώρα στέλνει απλώς μπερδεμένα μηνύματα μέσω νεοδημοκρατικών καναλιών, με συνέπεια να ενισχύεται υπέρμετρα η τραμπική Δεξιά.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός