Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 11:21

Ποιος παγίδεψε την Πελοπόννησο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πριν από 5 μήνες περίπου, τον περασμένο Νοέμβριο, η «Ε» δημοσίευσε το εξής ρεπορτάζ με την υπογραφή του γράφοντα: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από τις 46 ευρωπαϊκές Περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται σε “παγίδα ανάπτυξης ταλέντων”.

Η “παγίδα ανάπτυξης ταλέντων” εμφανίζεται σε περιοχές με ανεπάρκεια σε ειδικευμένους εργάτες και πτυχιούχους πανεπιστημίων, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ένταση των επιπτώσεων της μείωσης του εργατικού δυναμικού λόγω της ερήμωσης και της γήρανσης του πληθυσμού.

… Αυτές οι 46 Περιφέρειες αντιμετωπίζουν μια επιταχυνόμενη μείωση του πληθυσμού τους σε ηλικία εργασίας και έναν χαμηλό και στάσιμο αριθμό ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ 2015 και 2020. Αυτή η ομάδα Περιφερειών αντιπροσωπεύει το 16% του πληθυσμού της ΕΕ. Οι περισσότερες από αυτές τις Περιφέρειες εμφανίζουν επίσης χαμηλότερο ΑΕΠ, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 64% του μέσου όρου της ΕΕ και έχουν υψηλότερο πληθυσμό που ζει σε αγροτικές περιοχές: 31% σε σύγκριση με 21% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

… Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων με στόχο να βοηθήσει τις 46 Περιφέρειες σε “παγίδα ανάπτυξης ταλέντων” και έλαβε 24 αιτήσεις. Η Επιτροπή επέλεξε 10 Περιφέρειες για να λάβουν τεχνική βοήθεια, για να υποστηρίξει τις Περιφέρειες στη δημιουργία πλαισίων με δυνατότητα δράσης για την προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση ταλέντων και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής. Θα τις υποστηρίξει στον εντοπισμό αναγκών και προτεραιοτήτων και στην παροχή συμβουλών και μεθοδολογικής υποστήριξης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και θα συνεχιστούν έως τον Μάιο του 2026».

Με απλά λόγια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει βοήθεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή η οικονομική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών την οδήγησε σε «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων», με συνέπεια να φύγουν από το Μοριά οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι και οι πτυχιούχοι. Εννοείται ότι η αποδοχή της τεχνικής βοήθειας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, αλλά δεν είναι ικανή από μόνη της να ανατρέψει την αδιέξοδη πολιτική που παγίδεψε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον βάλτο της στασιμότητας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει κυρίως να αλλάξει πολιτική, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει τη βούληση να συγκρουστεί με τα «πολιτικά τζάκια», που την παγίδεψαν και συνεχίζουν να αποφασίζουν για την τύχη της μοιράζοντας περιστασιακά επιδόματα και ενισχύσεις στους φτωχούς Πελοποννήσιους.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Σ.Σ η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ