Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 21:01

Το ζήτημα δεν είναι το πού αλλά το πότε   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει, αν και μάλλον ποτέ δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησής του. Παραμένουν με κάποιες μικρές τροποποιήσεις και όλες οι άλλες δομές απονομής δικαιοσύνης στη Μεσσηνία. Η «αντίσταση» των φορέων και οι παλαιοκομματικές παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Είναι προφανές ότι τα πράγματα στον συγκεκριμένο χώρο πάνε τόσο καλά που δεν χρειάζονται αλλαγές, μπορούν να μείνουν όπως ήταν τη δεκαετία του ‘50!

Την ώρα των πανηγυρισμών για την αποτροπή αλλαγών που θα έπλητταν την περιοχή, ένας πολίτης που είχε κατηγορηθεί για εμπρησμό που έγινε το 2013 και συνελήφθη το 2021 κρίθηκε αθώος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας. Για να καταδείξει ότι το πρόβλημα της δικαιοσύνης δεν είναι πού είναι η έδρα του κάθε δικαστηρίου και πού δραστηριοποιούνται οι δικηγόροι, αλλά το πόσο αποτελεσματικά αποδίδεται η δικαιοσύνη. Το πρώτο και βέβαια μετρήσιμο στοιχείο αποτελεσματικότητας είναι βέβαια η ταχύτητα -και εδώ τα πράγματα είναι απολύτως απογοητευτικά για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης για το 2023 της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The 2022 EU Justice Scoreboard), η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό δικαστών ανά 100.000 κατοίκους από το 2019 και κατατάσσεται πλέον τρίτη σε όλη την Ε.Ε. στη σχετική λίστα. Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, η αναλογία δικηγόρων ανά κάτοικο παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει έναν από τους υψηλότερους χρόνους διεκπεραίωσης αστικών, εμπορικών και διοικητικών υποθέσεων.​

Όπως συμβαίνει και με την Αστυνομία, έτσι και με τη δικαιοσύνη είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού αλλά πολύ κάτω στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετό για να καταδείξει ότι το υπάρχον σύστημα έχει αποτύχει και χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγές. Δεν γνωρίζουμε πού πρέπει να είναι το ειρηνοδικείο τάδε και το πρωτοδικείο δείνα, αλλά είναι φανερό ότι χρειάζονται διαφορετικές ταχύτητες στην απονομή δικαιοσύνης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, πολίτες θα ταλαιπωρούνται και επενδυτικές ευκαιρίες θα χάνονται και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Είναι φανερό ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 20:13